Menu

Reportage AD - Eindmusical in een kleine schoolaula? Dat kan beter: leerlingen in Soest staan in een heus openluchttheater

Woensdag 08 juli 2020

VIDEO | De eindmusicals van twaalf scholen in Soest pakken dit jaar wel heel bijzonder uit. Vanwege de coronamaatregelen krijgen de kinderen van groep 8 zomaar de gelegenheid om hun afscheid op te voeren in een echt openluchttheater. Dat is nog eens iets anders dan het krappe podium in de schoolaula.

Tekst: Iris van den Boom, Video: Sander Optendrees 8 juli 2020

Vanuit de diepte galmt een bekende deun door de speakers van openluchttheater Cabrio in Soest. Zanger Nielson zingt: ,,Ik kan het niet laten, ik voel me sexy als ik dans.’' Of toch niet? Wie met gespitste oren luistert, hoort een heel andere tekst. Uit zo’n vijfentwintig kelen klinkt luid: ,,We moeten roeien, met de riemen die je hebt.’' Het swingt er niet minder om.

Leerlingen uit groep 8 van basisschool De Wegwijzer in Soest zetten hun beste beentje voor tijdens de grote generale repetitie voor hun eindmusical Alles over boord. Over een kapitein die onder valse voorwendselen mensen aan boord neemt om zijn schip op te knappen.

Nauwelijks ruimte 

Dat de schoolmusical dit jaar anders zou uitpakken dan gebruikelijk, werd duidelijk na half maart, toen het coronavirus het schoolprogramma stevig opschudde en leerlingen zes weken thuis kwamen te zitten. Dat de musical zou eindigen in een echt theater met professioneel licht en geluid, had evenwel niemand kunnen voorspellen.

,,De samenwerking met de basisscholen in Soest is een bijzondere samenloop van omstandigheden”, vertelt voorzitter Emil Los van theater Cabrio. ,,Zelf heb ik een zoon in groep 8 en mijn vrouw zit in het basisonderwijs. Dus mij werd snel duidelijk dat scholen omhoog zaten met de uitvoering van hun eindmusical. Scholen hebben niet of nauwelijks eigen ruimte om gezinnen op 1,5 meter afstand van elkaar van de musical te laten genieten. Daarbij werd ik onverwacht benaderd door een school of ze wellicht van Cabrio gebruik mochten maken. Zo is het balletje gaan rollen.”

Intiem

Het bestuur van het charmante theater aan de rand van de Soester bossen wilde met liefde de scholen tegemoetkomen. ,,Het was heerlijk dat we het podium konden schoonvegen en de lichten weer konden ophangen. Vanaf september - het einde van vorig seizoen - lag ons theater stil. Overigens hebben de schoolmusicals ons geïnspireerd tot het organiseren van een aantal intieme concerten voor beperkt publiek, zoals van Jett Rebel.”

Emil Los geniet al van de repetities. De verlegen houdingen. De geïmponeerde blikken door de wijdsheid van het theater. Maar ook ziet hij verborgen talentjes, leerlingen die een stap naar voren durven te zetten en vol overgave hun rol proberen neer te zetten.

Even wennen

,,Het is fijn dat de klas voor de uitvoering van vanavond even mag oefenen”, zegt Inge Schoonderbeek, adjunct-directeur van De Wegwijzer en een dag in de week juf van groep 8. ,,Dit is toch heel anders dan het grasveld bij school waar we tot nu toe hebben geoefend. Die grote tribunes en het brede podium zijn wel even wennen.”

Sigrid van Zuilen (11) - ‘ik speel een enthousiast meisje met rugzak’ - vertelt dat het prille begin van de repetities wel heel bijzonder verliep. ,,We zaten natuurlijk allemaal thuis door corona. Op school hadden we ons musicalboekje opgehaald en kregen we onze rol. Dan ging je zelf thuis je tekst oefenen en de repetities met de klas deden we via Zoom. Gewoon achter het beeldscherm. Alleen de liedjes hebben we later op school ingestudeerd, maar die zijn zo makkelijk, die blijven gewoon in je hoofd zitten.”

Bron: www.ad.nl 

Nieuwsoverzicht

Gouden Partners van Cabrio

Anders Invest
iVention
logo jumbo
Reto
Soester Courant
"Buiten gewoon leuker!"